Elektro acupunctuur
Acupressuur
Acupunctuur

 

Iedereen kent de Acupunctuur. Maar wat als u bang bent voor naalden? Daarom hebben wij ook acupressuur en elektro-acupunctuur. Zowel bij de acupressuur (hierbij wordt er met de duimen en vingers op de acupunctuurpunten gedrukt) als bij de elektro-acupunctuur (hierbij worden kleine elektronische impulsen op de acupunctuurpunten gezet) gebruiken wij geen naalden.

De effecten van acupressuur en elektro-acupunctuur zijn exact hetzelfde als bij de acupunctuur.

Acupunctuur is al meer dan 5000 jaar de belangrijkste vorm van geneeskunde in China, Japan en vele andere Oosterse landen.
Acupunctuur heeft in ruim 5000 jaar een ontwikkeling doorgemaakt en is sinds de jaren zeventig in het westen doorgedrongen en heeft het zich verder ontwikkeld en verbeterd. Momenteel wordt over de hele wereld acupunctuur bij circa één op de drie mensen toegepast. Op het moment dat deze tekst geschreven werd, laten dus circa 2 miljard mensen ergens op de wereld zich behandelen met acupunctuur, acupressuur en/of elektro acupunctuur.

De acupunctuur gaat ervan uit dat lichaam, geest en omgeving niet los van elkaar te zien zijn in de gezondheid en bij ziekten.
Deze gedachte begint in het westen steeds meer terrein te winnen. Samen met de homeopathie is de acupunctuur de meest geaccepteerde vorm van alternatieve geneeskunde.

Een mens functioneert uiteraard bij de gratie van energie en zuurstof. Daar is iedereen het wel mee eens. Zowel in de diagnose als in de behandeling wordt de term 'energie' als een leidraad gebruikt.

De lichaamsenergie circuleert via 'energiebanen', de zogenaamde Meridianen, door het lichaam. Elk orgaan heeft zijn eigen Meridiaan. Zo wordt er bijvoorbeeld een longbaan of dikke darmbaan beschreven. Deze Meridianen vormen samen een complex netwerk waarin energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven. Zo kan een energieprobleem in de dikke darmbaan bijvoorbeeld deels de oorzaak zijn van schouderklachten, maar ook klachten van de darmen veroorzaken, als obstipatie.

In een gezonde situatie is de energie van de mens in evenwicht. Indien de natuurlijke balans van dit evenwicht verstoord raakt, spreekt men van een aandoening of ziekte. Normaal gezien is het menselijke lichaam in staat deze disbalans te herstellen. Lukt dit echter niet, dan zal de energie weer in balans moeten worden gebracht en kan het gebruik van acupunctuur uitkomst bieden.

De acupunctuurpunten liggen op de Meridianen. Door middel van het stimuleren van deze punten met dunne naaldjes, drukken of elektronische impulsen kan de acupuncturist invloed uitoefenen op het stromen van energie door het lichaam. Zoals bij elke behandeling zal de 'pati├źnt' uiteraard hier het effect van moeten gaan merken.