Mindfulness

 

U kent de vraag wel; Is een glas half vol of half leeg?
Tja. Het is maar net hoe u denkt en wat u wil zien.

Hoe kan ik een situatie positief uitlegen en ervaren terwijl het ook negatief zou kunnen zijn.

Ikzelf ben ook docent BedrijfsHulpVerlening (BHV) en EHBO (basis EHBO, EHBO aan kinderen, EHBO bij drugs en alcohol incidenten en EHBO bij sportletsels).
Een les duurt een hele dag van 8 uur.

Als ik de hele dag een mooie les heb gegeven en mijn cursisten gaan naar huis en ik zei dan; "Volgende keer moet je beter je best doen". Dan zal de cursist toch met een rot en negatief gevoel naar huis gaan. Het jaar erna zal hij/zij nog zeggen; "Ik moet beter mijn best doen". De hele mooie les van vorig jaar is hij/zij allang vergeten. In het ergste geval is de cursist van die ene opmerking zo gefrustreerd, dat ik hem/haar nooit meer terug ziet op de cursus.

Maar geef ik de hele dag een slechte les en als de cursisten naar huis gaan zeg ik; "Mensen jullie deden het geweldig en als ik ooit iets mankeer, wil ik dat jullie me helpen". En de lunch was helemaal naar de zin van de cursisten. Dan zullen de cursisten met een positief en voldaan gevoel naar huis gaan. En het jaar erna komen ze nog trots binnen.

Een ander voorbeeld van hoe te denken.
Ik krijg een ongeluk en mijn auto is niet meer te repareren.
Dan kan ik boos thuis gaan zitten omdat mijn auto kapot is. WORDT MIJN AUTO DAN WEL GEMAAKT?
Maar ik kan ook denken; Jammer van mijn auto. Ik koop wel een nieuwe of ik ga gezond fietsen of lopen.

Dit zie ik ook vaak in de file. Mensen zijn dan enorm opgefokt en slingeren van rechts naar links over de weg om door die file te komen. Werkt dat? Nee dus. Je bent geen minuut eerder op de plaats van bestemming. En soms rij je de auto ook nog kapot bij een ongeluk. Dan ben je alleen maar later op de bestemming. En je raakt alleen maar gestest. Die file gaat echt niet sneller rijden omdat jij dan zo zit te stressen.
Blijf in de file ontspannen en rustig. Dan ben je vrolijk als je op de plaats van bestemming aankomt en je auto is nog heel.

Onze gedachten zijn heel sterk. Onze gedachten zijn zo sterk dat we met onze gedachten zelfs een herstel van ziekten, aandoeningen en letsel kunnen belemmeren. Sterker nog. Met onze gedachten kunnen we ziekten, aandoeningen en andere klachten krijgen terwijl we helemaal niets mankeren of waarvan we allang weer hersteld zijn.

U zal ongetwijfeld mensen kennen die iets mankeren. Mensen die dan gelijk bijvoorbeeld zeggen; Mijn hand zal nooit meer (goed) werken. Hoe weten ze dat? Ziet de behandelend arts geen mogelijkheden meer? Is alles wel geprobeerd? Vaak is dat dus een aanname en zit men vast in zijn eigen denken.

Of u vraagt aan iemand; Wil jij dit of dat even voor me doen?
En zonder nadenken zegt die persoon dan gelijk; Dat kan ik niet. Hoe weten zij dat zij dat niet kunnen? Hebben zij het al eens geprobeerd? Toen je geboren werd kon je ook niet lopen, praten of autorijden. Ook hier is het dus weer een aanname en zit men vast in zijn eigen denken.

Met eten zie dit gedrag ook. Iemand heeft iets nog nooit gegeten. Jij zet dat eten voor hem of haar neer en die persoon zegt gelijk zonder dat hij/zij weet hoe het smaakt; Dat lust ik niet.

Ik gebruik dan vaak het voorbeeld van zwemmen.
Hoe weet ik dat u kan zwemmen? U heeft een zwemdiploma!!!!!
Dat zegt mij niets. Die kan u gevonden hebben of zelf gemaakt hebben.
Nee. Spring maar gewoon in het water. Dan kan ik zien of u wel of niet kan zwemmen. Kan u niet zwemmen en dreig u te verdrinken, spring ik of een ander wel achter u aan om u te helpen.

Je weet pas of je iets wel of niet kan door het te doen en als het de eerste keer niet lukt, blijft u het proberen tot het wel lukt. En bij de één zal zal naar 100 keer proberen het lukken en bij de ander naar 1000 keer proberen. Maar na oefenen lukt alles. En dan blijk u toch ineens veel meer te kunnen dat u dacht.

Met negatieve gedachten onthouden mensen zichzelf veel geluk.
Daarom wordt er bij topsporters ook vaak mindfulness gebruikt.

Een voorbeeld van sporten.
Twee mensen gaan een wedstrijd 100 meter hardlopen.
De ene persoon staat op de startlijn met de gedachte; Ik weet niet of ik wel kan winnen.
De andere persoon staat op de startlijn met de gedachte; Ik ga mijn tegenstander opvreten en ik zal van hem/haar winnen.

Wie denkt u wie er gaat winnen? Precies. Degene met de gedachte; Ik ga mijn tegenstander opvreten en ik zal van hem/haar winnen.

Herkent u zich in één van de bovenstaande voorbeelden?
Met onze gedachten kunnen wij er namelijk voor zorgen dat het lichaam extra veel andrenaline en non-adrenaline aan gaat maken. Hierdoor stijgt o.a. de bloeddruk, het hart gaat sneller en krachtiger kloppen, de ademhaling wordt dieper en de haarvaten worden dichtgeknepen. Maar er gebeurd natuurlijk veel meer in het lichaam. Maar alles is er op gericht om meer zuurstof in de cellen te krijgen, de spieren sterker te laten worden, de vermoeiheid te onderdrukken en alle kracht in het lichaam te laten toenemen en de ogen gaan wijd open staan waardoor je veel scherper bent op alles om je heen.
Maar dit fenomeen zorgt er bij letsels, ziekten en aandoeningen ook voor dat een herstel sneller gaat en/of iets gaat herstellen wat niet mogelijk was als u die "KIK" niet zou hebben.

Maar Mindfulness kan ook andersom werken. Met Mindfulness kan uw adrenaline en non-adrenaline met anders denken juist ook omlaag gaan zoals bijvoorbeeld bij o.a stress, hoge bloeddruk en hartkloppingen.

Waar kan Mindfulness onder andere bij gebruikt worden in mijn praktijk Relax-4u?:
- stress
- (chonische) pijnen
- slecht bewegende gewrichten
- een (dreigende) Burn-out,

- (long)covid klachten,
- astma en/of COPD,
- staat u o.a. voor een moeilijk examen en/of kunt u zich niet focussen
- heeft u of uw kind ADHD of neigingen tot ADHD
- u denkt alleen maar aan andere mensen en vergeet uzelf
- een prothese (o.a. knie, elleboog of heup) zit goed en zou goed moeten fuctioneren maar toch heeft u last van de prothese of problemen met de prothese
- negatieve gedachten
- betere sportprestaties

In o.a. al deze situaties kan Mindfulness hulp bieden. Maar eigenlijk kan Mindfulnes bij alle klachten wordt toegepast.



Wat is Mindfulness dan eigenlijk?

Mindfulness is eigenlijk niets anders dan het bewust zijn en bewust worden van ........... (vul maar in) en anders leren denken. Met Mindfulness is een glas dus altijd halfvol en nooit half leeg.

Aan iets anders denken kan van alles zijn. En als je ergens echt bewust van bent of je gedachten zijn elders, zijn je gedachten niet bij een klacht, een aandoening of een stressvolle situatie. Zoals een arts ooit tegen mij zei; Ongeveer 80% van je klachten zit tussen je oren. Mindfulness is er op gericht om rust/ontspanning in het hoofd te krijgen. Een ontspannen lichaam en geest herstellen veel sneller en er zijn minder klachten dan bij een lichaam en geest die gespannen zijn.

De resultaten van Mindfulness zijn verbluffend. Je gaat met Mindfulness ook veel bewuster leven.

Wat levert Mindfulness u op?
Regulier is wetenschappelijk aangetoond dat Mindfulness positieve effecten heb op psychologisch-, neurobiologisch- en lichamelijk vlak en dat er in het hele lichaam en geest veranderingen plaats vinden in het biologische systeem. Maar ook je zelfbeeld en wereldbeeld veranderen positief.

Door deze veranderingen ga je bewust kiezen voor andere reacties. En dit alles maakt het dat Mindfulness voor veel mensen geschikt is.

De voornaamste resultaten die je hebt als je Mindfulness doet:
- je bent je bewuster van je eigen gedachten, reacties, gedrag en emorties
- je ervaart dat je bewust invloed op uit kan oefenen op gedachten, reacties, gedrag en emoties
- je gaat steeds makkelijker afstand nemen van moeilijke situaties
- je gaat meer van het leven genieten
- je maakt steeds makkelijker moeilijke keuzes
- je krijgt steeds meer energie
- je bent veel meer ontspannen

Maar met Mindfulness krijg je ook steeds betere vaardigheden om met stressvolle situaties en stressvolle momenten om te gaan waarneer het even niet gaat zoals jij zou willen. Je kan je dan ook steeds beter concentreren (meer focus en minder piekeren) en je gaat steeds beter je grenzen aageven.

Door dit alles zal je ervaren:
- dat uw hoge bloeddruk daalt
- de (chronische)vermoeidheid af neemt
- u gaat beter slapen
- u bent minder depressief
- u ervaart minder angsten
- (chronische) pijn verminderen
- minder psychische gevolgen van (ernstige) ziekten, aandoeningen en tegenslag
- u heeft minder klachten door trauma's
- beter bewegen

Hoe ga ik in mijn praktijk van Relax-4u te werk met mindfulness?
Met praten en voorbeelden laat ik u anders gaan denken en focussen. Verder doe ik in de praktijk eenvoudige oefeningen met u die u ook thuis kan doen. Al tijdens de sessie merkt u effect.

Het is geen moeten. Maar het zou mooi zijn als u de oefeningen ook thuis gaat doen. Thuis doet u de oefeningen zo vaak als u maar wil. Mindfulness zou eigenlijk uw tweede natuur moeten worden.

Mindfulness is eigenlijk niets meer dan trainen, trainen, trainen en nog eens trainen van uw psyche en gedachten.
En hoe meer en vaker u thuis oefend, hoe meer en beter resultaat.